24 marca - ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z GRUŹLICĄ

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 marca 2018

Dzień wyznaczony przez Światowe Zgromadzenie WHO w rocznicę poinformowania świata nauki o wyizolowaniu prątka Guźlicy przez Roberta Kocha w 1882 r. Gruźlica jest chorobą zakaźną wywołaną przez bakterię czyli prątki (prątki Kocha) należące do Mycobacterium tuberculosis complex. Źródłem zakażenia jest najczęściej chory prątkujący. Do zakażenia dochodzi podczas: kaszlu, kichania, odkrztuszania (odpluwania), głośnego śmiechu, mówienia - prątki wydalane są wraz z kropelkami śliny. Jeden chory prątkujący, nie leczony zakaża w ciągu roku średnio od 10 do 15 osób. Bardzo rzadko do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. W tym przypadku  źródłem zakażenia jest surowe mleko i jego przetwory. W Polsce takie zakażenie jest minimalne, gruźlica bydła występuje sporadycznie. Ponad 1/3 ludzkiej populacji jest lub była w przeszłości narażona na działanie prątków Kocha. U większości osób spotkanie  z prątkiem nie oznacza, że w naszym organizmie rozwinie się choroba. Na gruźlicę zachorować może  około 10% osób,  pozostałe osoby będą nosicielami.

Prątki Kocha pozostają w stanie uśpionym, pod czujnym nadzorem ciał odpornościowych.  Ta obrona może zostać przełamana. Przyczyną przerwania tej swoistej równowagi między prątkiem a ustrojem jest osłabienie organizmu. Wzrost liczby osób zarażonych wirusem HIV i załamanie się kontroli nad gruźlicą spowodowało odrodzenie się gruźlicy. Pojawienie się lekoopornych form bakterii również przyczyniło się do rozszerzenia światowej epidemii. Prątek atakuje wszystkie narządy i tkanki ludzkiego organizmu wywołując w nich zmiany chorobowe. Płuca są organem, do którego najczęściej dostaje się prątek gruźlicy. Czynnikiem zewnętrznym osłabiającym organizm jest ludzka nędza czyli niedożywienie, złe warunki mieszkaniowe, złe warunki sanitarne, które stwarzają doskonałe warunki rozwoju zakażenia prątkiem Kocha. Czynnikiem sprzyjającym zakażeniu gruźlicą jest również przemęczenie i nieprawidłowe odżywianie.

Jak nie można zarazić się gruźlicą?

Gruźlicą nie zarazisz się przez podanie ręki oraz gdy przestrzegasz zasad higieny. Prątek gruźlicy jest bardzo wrażliwy na działanie promieniowania ultrafioletowego – światło słoneczne szybko zabija prątki. Jest również wrażliwy na działanie wysokiej temperatury (gotowanie, pasteryzowanie).

Osoba, która prowadzi zdrowy styl życia czyli prawidłowo się odżywia, odpoczywa i wysypia, ćwiczy oraz unika używek zmniejsza ryzyko zachorowania na gruźlicę.

Kto jest narażony na zachorowanie na gruźlicę?

Ryzyko zarażenia wynosi 50%, gdy pracujesz  z osobą prątkującą 8 godzin dziennie w zamkniętym pomieszczeniu.
W grupie osób narażonych na zarażenie gruźlicą są zwłaszcza dzieci pomiędzy 10 r. ż. a 15 r. ż., osoby starsze, niedożywione lub często odchudzające się, nadużywające napojow alkoholowych, narkomani, chorzy na cukrzycę i  chrobę wrzodową, palący papierosy i bezdomni.

Więcej informacji na :http://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/256-gruzlica