1 Marca - Światowy dzień walki z otyłością.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
28 lutego 2019

Najnowsze statystyki pokazują, że stale zwiększa się liczba osób z nadwagą i otyłością. Szacuje się, że ponad połowa Polaków boryka się z tym problemem. Nadmierna masa ciała wiąże się z problemami zdrowotnymi, dlatego zwraca się na nią coraz większą uwagę. Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.

Najczęstsze skutki otyłości to choroby sercowo-naczyniowe (głównie choroby serca i udar), cukrzyca, choroba zwyrodnieniowa stawów, niektóre nowotwory (w tym sutka, prostaty, jajnika, wątroby). Otyłość u dzieci może również przyczyniać się do problemów behawioralno-emocjonalnych.

Z badania przeprowadzonego wśród polskich ośmiolatków w ramach WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) i sfinansowanego z Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020 wynika, że:

  1. Co trzeci polski 8-latek ma nadwagę lub otyłość.
  2. Co piaty ma zbyt duży obwód pasa.
  3. Rodzice nie dostrzegają problemu nadwagi.
  4. Co dziesiąty 8-latek ma nieprawidłowe, wysokie skurczowe ciśnienie krwi.
  5. Odsetek dzieci 8-letnich z nieprawidłowymi wskaźnikami ciśnienia krwi istotnie zwiększa się w przypadku nadwagi i otyłości.
  6. Polskie 8-latki mają zbyt małą aktywność fizyczną i spożywają za mało warzyw i owoców.
  7. Krótki czas snu (poniżej 9 godzin) oraz nieregularne spożywanie śniadań i rzadkie spożywanie owoców i warzyw to główne czynniki ryzyka nadmiernej masy ciała u 8-latków.

Otyłość jest często wynikiem dodatniego bilansu energetycznego, na który wpływ ma ilość i jakość spożywanej żywności, ale także uprawianie aktywności fizycznej. Przyczynami otyłości mogą być również czynniki genetyczne i biologiczne (choroby np. niedoczynność tarczycy), stosowanie niektórych leków, wpływ środowiska (np. zwiększony dostęp do żywności i zwiększona konsumpcja), czynniki psychologiczne (np. zaburzenia nastroju, depresja, stres).
Bardzo ważna jest profilaktyka otyłości. Wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych powinno się zacząć od najmłodszych lat.