Aktualności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

7 czerwca 2019

UWAGA!!! UPAŁY

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C  i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego  i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore.  Udar cieplny powstaje na skutek przegrzania organizmu. Szczególnym jego rodzajem jest udar słoneczny, czyli przegrzanie wskutek silnego nasłonecznienia. udarem cieplnym spotykamy się wtedy, gdy organizm ma utrudnione lub wręcz uniemożliwione oddawanie nadmiaru ciepła. Do sytuacji takiej może dojść w trakcie pracy w gorącym i wilgotnym pomieszczeniu bez przewiewu, podczas długotrwałego przebywania na słońcu, w trakcie dłuższego marszu, gier, zabaw lub plażowania w okresie dużych upałów oraz w czasie gorących kąpieli wodnych i parowych. Najbardziej narażone są małe dzieci, u których nie rozwinęły się dostatecznie mechanizmy termoregulacji oraz osoby starsze z dolegliwościami układu krążenia lub zażywające preparaty antyhistaminowe.

 Aby ograniczyć negatywne skutki upałów należy:

  • Unikać słońca w godzinach południowych
  • Ograniczyć wysiłek fizyczny
  • Pić dużo wody
  • Na słońce wychodzić z nakrytą głową
  • Chronić oczy przed słońcem-okulary przeciwsłoneczne, kapelusze, czapki z daszkiem
  • Jeść potrawy lekkostrawne, małokaloryczne
  • Przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie nieograniczonej dostępności pracowników do napojów chłodzących
  • Nosić przewiewne, bawełniane ubrania
  • Dbać o higienę osobistą
  • Unikać spożywania alkoholu
Czytaj więcej o: UWAGA!!! UPAŁY
24 maja 2019

Wytyczne Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie w sprawie postępowania z żywnością.

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie informuje, że owoce  i warzywa, które zostały podtopione nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosą ze sobą szereg zanieczyszczeń, które zabrała po drodze woda powodziowa z szamb, śmietników, cmentarzy czy zakładów pracy. Gdy woda opadanie  uprawiane rośliny, które znajdują się w ziemi (nowalijki, warzywa korzeniowe, owoce) mogą wydawać się zdrowe, tymczasem nawet po dokładnym umyciu  są niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt, bowiem zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie warzyw i owoców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owoce i warzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, nie powinny być spożywane.

Czytaj więcej o: Wytyczne Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie w sprawie postępowania z żywnością.
10 maja 2019

12 maja Europejski Dzień Walki z Czerniakiem

12 maja obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Dzień ten stanowi okazję do edukacji społeczeństwa na temat czynników ryzyka, metod profilaktyki, a także wczesnego rozpoznania i leczenia czerniaka, który jest przyczyną większości zgonów związanych z nowotworami złośliwymi skóry.Czerniak to nowotwór złośliwy, który jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Wywodzi się z melanocytów – komórek pigmentowych wytwarzających barwnik zwany melaniną. Czerniaki najczęściej pojawiają się na skórze, ale występują także w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego, nosa czy w gałce ocznej. Czerniak rozrasta się na powierzchni skóry i wrasta w jej głąb, może przeniknąć  do naczyń krwionośnych, a następnie, w formie przerzutów, zaatakować  węzły chłonne  i odległe narządy człowieka. Czerniaka wyróżnia bardzo agresywny wzrost oraz wczesne i liczne przerzuty (niekiedy wystarczą 3 miesiące, aby czerniak zaatakował cały organizm). Usunięcie czerniaka, gdy choroba nie jest jeszcze zaawansowana, tzn. zmiana jest miejscowa, pozwala na wyleczenie ponad 80% chorych. W kolejnych stadiach choroby, kiedy pojawiają się przerzuty, leczenie jest dużo trudniejsze. Stąd niezwykle ważne jest szybkie i prawidłowe rozpoznanie tego nowotworu. Istotne jest kontrolowanie znamion jak i całej skóry, ponieważ czerniak może rozwinąć się nie tylko w obrębie znamion skórnych, ale także w miejscach, w których wcześniej nie było żadnych zmian.

Czytaj więcej o: 12 maja Europejski Dzień Walki z Czerniakiem
27 marca 2019

„Depresja – porozmawiajmy o niej”

 Celem działań edukacyjno- inform,acyjnych jest zwiększenie świadomości jak największej liczby osób, na temat schorzenia, jakim jest depresja, wskazanie jej  objawów oraz konieczności diagnozowania i leczenia. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja, jest wiodącą przyczyną niesprawności i niezdolności do pracy na świecie oraz najczęściej spotykanym zaburzeniem psychicznym. Choruje na nią w ciągu całego życia kilkanaście procent populacji osób dorosłych. Depresji nie wolno się wstydzić, chorobę wywołuje m. in. wyścig szczurów, w którym nie ma mety. Choroba ta dotyka dwa razy częściej kobiet. Co dziesiąty pacjent zgłaszający się do lekarza pierwszego kontaktu z powodu innych dolegliwości ma pełnoobjawową depresję, a drugie tyle osób cierpi z powodu pojedynczych objawów depresyjnych. Niestety ponad połowa tych przypadków pozostaje nierozpoznana, a spośród osób z rozpoznaną depresją jedynie połowa otrzymuje adekwatne leczenie. Z tego względu niezwykle ważną dla każdego (nie tylko dla lekarza) kwestią jest znajomość natury i objawów depresji oraz podstaw jej diagnostyki i leczenia.

Czytaj więcej o: „Depresja – porozmawiajmy o niej”
25 października 2016

Inwazyjna Choroba Meningokokowa

IChM jest chorobą wywołaną przez gram (–) bakterie Neisseria meningitidis. Rezerwuarem dwoinek zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych jest człowiek. Istnieje wiele grup tych bakterii. W Polsce najczęściej występują meningokoki grupy B i C. Z czego ostatnie najczęściej wywołują ogniska epidemiologiczne. Bakterie bytują w wydzielinie nosowo-gardłowej. Około 10-25% populacji jest bezobjawowymi nosicielami drobnoustrojów. Inwazyjna Choroba Meningokokowa przebiega w postaci sepsy lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. 

Czytaj więcej o: Inwazyjna Choroba Meningokokowa
16 października 2016

Lambioza

Giardioza  (lamblioza)

Giardioza to choroba pasożytnicza, którą wywołuje pierwotniak Giardia lamblia. Giardioza jest uważana za najczęstszą w Polsce przyczynę przewlekłych bólów brzucha i biegunek u dzieci w wieku przedszkolnym. Częstość jej występowania sięga 0,5–50% populacji dziecięcej, a 60–90% wśród dzieci skarżących się na ww. dolegliwości w tym wieku. Rocznie rejestruje się 2280–2400 przypadków giardiozy.Zakaźeniu sprzyjają: zła higiena i warunki sanitarne, przebywanie w dużych skupiskach ludzi, nawożenie pól ludzkimi ekskrementami. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową przez spożywanie zanieczyszczonych cystami pierwotniaka pokarmów. Pasożyty lokalizują się w przewodzie pokarmowym, drogach żółciowych i przewodach trzustkowych.

Czytaj więcej o: Lambioza