Aktualności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

13 marca 2020

Rekomendacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla branży handlowej

Główny Inspektor Sanitarny w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem  w obiektach handlowych zaleca : 

1) Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra).

2) Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych.

3) Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów handlowych wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu
(min. 60%).

4) Upewnić się, że osoby przebywające w obiektach handlowych mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.

5) Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane. 

Czytaj więcej o: Rekomendacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla branży handlowej
13 marca 2020

APEL MAZOWIECKIEGO PAŃSTWOWEGO WOJEWÓDZKIEGO INSPEKTORA SANITARNEGO DO RODZICÓW W ZWIĄZKU Z ZAWIESZENIEM ZAJĘĆ DYDAKTYCZNO-WYCHOWAWCZYCH

Szanowni Państwo, 

w związku z sygnałami niewłaściwych zachowań młodzieży (organizowanie spotkań towarzyskich "koronaparty", oraz pojawiających się ogłoszeń m. in. na FB o komercyjnej ofercie zaopiekowania się kilkorgiem dzieci podczas zawieszenia zajęć w szkołach) Maz. PWIS " wystosował APEL do RODZICÓW" z prośbą o zwrócenie szczególnej uwagi na przestrzeganie zasad higieny osobistęj przez dzieci i młodzież oraz w jaki sposób dzieci spędzją wolny czas.

5 lutego 2020

Raport „Cukier, otyłość – konsekwencje”

Raport Narodowego Funduszu Zdrowia „Cukier, otyłość – konsekwencje” - zawarte w nim dane wskazują, że Polacy nadmiernie spożywają  cukier ukryty w napojach i innych produktach spożywanych każdego dnia.
https://www.pzh.gov.pl/cukier-dziekuje-nie-slodze/

 

28 stycznia 2020

Kampania 4U



Celem Kampanii 4Ujest przedstawienie zalecanego sposobu postępowania w przypadku wystąpienia ataku terrorystycznego.

 

Czytaj więcej o: Kampania 4U
22 stycznia 2020

Jak zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała plakat, nad której przedstawiono, wytyczne dotyczace minimalizacji ryzyka zakażenia koronawirusem: 

  1. Myj często ręce mydłem lub dezynfekuj środkami na bazie alkoholu.
  2. Zakrywaj nos i usta chusteczką higieniczną podczas kichania i kasłania.
  3. Unikaj kontaktu z osobami z objawami grypy i przeziębienia.
  4. Odpowiednio długo gotuj mięso i ryby.
  5. Zabezpieczaj się podczas kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi.

 

Czytaj więcej o: Jak zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem
31 lipca 2019

Barszcz Sosnowskiego znów powraca!

Źródło: internet www.google.pl/grafika

Barszcz Sosnowskiego AGRESYWNA, INWAZYJNA roślina PARZĄCA, bardzo trudna do zwalczenia, powodująca oparzenia u ludzi i degradację środowiska przyrodniczego. Roślina na przełomie maja i czerwca wkrącza w fazę kwitnienia. Podobna do chwastu, wydziela substancje stwarzające bardzo poważne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.

Często mylona z podobnymi do niej gatunkami należącymi do tej samej rodziny selerowatych (Apiaceae): barszczem zwyczajnym, łopianem, pasternakiem zwyczajnym czy arcydzięglem litwor. Należy jednak pamiętać, że Barszcz Sosnowskiego wyróżnia wielkość. Łodygi tej rośliny mogą mierzyć nawet 4 metry, a szczególnie charakterystyczne są kwiaty - duże i białe zebrane w baldachimy. Barszcz Sosnowskiego jest rośliną silnie parzącą. Ważne jest również nazewnictwo. Barszcz olbrzymi, inaczej nazywany barszczem Mantegazziego i barszcz Sosnowskiego pochodzą z rodziny selerowatych (baldaszkowatych). Obydwa gatunki w stanie dzikim występują na Kaukazie. Obydwa gatunki traktuje się łącznie, jako kaukaskie barszcze.

Co warto wiedzieć o Barszczu Sosnowskiego?

Pod wpływem ciepła wydziela olejki eteryczne, które powodują uczulenie na skórze i górnych drogach oddechowych. Otrzeć się o barszcz możemy zupełnie nieświadomie, podczas wycieczki za miasto, czy nawet pikniku.

Według danych z mapy zbadanych stanowisk Barszczu Sosnowskiego i barszczu olbrzymiego w Polsce, opracowanej przez badaczy z Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie, nie ma województw wolnych od inwazji toksycznych barszczy. Barszcz najgęściej rośnie we wschodniej i centralnej części naszego kraju, czyli w województwie warmińsko-mazurskim i mazowieckim.

Barszcz Sosnowskiego jest objęty prawnym zakazem uprawy, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski. Reguluje to Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 września 2011 w sprawie listy roślin i zwierząt gatunków obcych, które w przypadku uwolnienia do środowiska przyrodniczego mogą zagrozić gatunkom rodzimym lub siedliskom przyrodniczym.

Co zrobić w razie kontaktu z rośliną?

Przemyć to miejsce dużą ilością chłodnej wody i mydłem, a później nałożyć środek na oparzenia zawierający panthenol i udać się do lekarza. Należy też unikać słońca przez nie mniej niż 2 doby.

Kontakt z tą rośliną może zakończyć się wysypką, której ostatnie ślady mogą zniknąć po kilku miesiącach lub poparzeniem nawet III stopnia, czyli takim, gdy pojawia się otwarta rana i pękające pęcherzyki.

Więcej informacji w broszurze GIS:

Broszura w formacie PDF

oraz na stronach:

www.barszcz.edu.pl

https://gis.gov.pl/zdrowie/gis-ostrzega-przed-barszczem-sosnowskiego/

http://projekty.gdos.gov.pl/igo-heracleum-sosnowskyi